tiistai 15. joulukuuta 2015

Loppuwebinaari

Loppuwebinaari oli mukavalla tavalla ajateltu sitä kautta, että mitä tarpeita tai kysymyksiä osallistujilla vielä on. Yksi kysymys liittyi arviointiin ja haluan nostaa sen tähän omaan tekstiini tärkeäksi asiaksi. Olen nimittäin itse valmis myöntämään, että liian usein arjessa unohtuu arvioinnin perimmäinen tarkoitus. Sen kautta voi ohjata, kehittää ja kannustaa. Monialaisiin oppimiskokemuksiinkin liittyy arviointi ja mielestäni se on tärkeää kertoa myös oppilaille. Mielellään heti alkuunsa. Oppilaiden täytyy tietää tavoitteet, keinot, ajankäyttö ja arviointikriteerit.

Toisena asiana haluan nostaa esille sen, että kaikilla oppilailla on mahdollisuus tavalla tai toisella päästä osalliseksi MOKeista ja uudenlaisen oppimisen kokemuksesta. Halisen vastaus toiminta-alueittain opsiin liittyen sisälsi mielestäni tuon tiedon. Olisi mielenkiintoista kuulla jossain vaiheessa kuulumisia sellaisista kouluista, joissa on sekä yleisopetuksen ryhmiä että luokkamuotoisen erityisopetuksen ryhmiä. Kuinkahan näitä rajoja ylitetään eri puolilla Suomea?

Ja lopuksi totean vain sen, että laaja-alaisen osaamisen osa-alueet ovat oikeasti laajoja. Kyllä niiden alle mahtuu elämän kirjoa runsaasti. Ja jos meille opettajille kerran annetaan mahdollisuus olla noin luovia ja valita vapaasti, niin eiköhän tilaisuus kannata käyttää hyväkseen. Itse aion lähteä kokeilemaan rohkeasti kaikenlaisia ideoita ja villejä tuumailuja ja siinä samalla elää värikästä arkea oppilaiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti