maanantai 28. syyskuuta 2015

Luento 21.9.

Katsoin jälkikäteen maanantain luennon. Ehdin katsoa siitä loppuosan jo maanantaina, mutta nyt vihdoin löysin ajan ja katsoin sen kokonaisuudessaan.

Kommentoin ensimmäisenä käytännön toteutusta. Luulin, että tästä luennosta olisi leikattu turhat osat. Nyt meni aikaa esim. Jari Larua odotellessa ja yhteyksien toimimista. Olen seurannut useinkin Larun luentoa ja oikeastaan alku viivästyy usein - parhaimmillaan puoli tuntia. No, anteeksi vuodatus, mutta kiirettä piisaa eikä viitsisi turhaa odotella.

Toinenkin kommentti luennon seuraamiseen: diat eivät vaihtuneet aluksi ollenkaan. Alkuluennon näkyi vaan kolmen sarjan sijasta se ensimmäinen (jossa näkyi luennon aihe). Muut kaksi näkyivät pienenä. Sen jälkeen diojen näkyminen loppui kokonaan. No, onneksi jossain vaiheessa diat alkoivat taas näkymään ajallaan. 

Olen aikaisemminkin kuunnellut tämän saman luennon, jossa kyseltiin kovien ja pehmeiden taitojen tärkeyttä. Lopputulos on se, että molempia tarvitaan. Vaikka Laru meinasi, että tvt-taidot ovat pehmeitä taitoja, en oikein osaa ajatella samoin. Eikö esim. tvt-taitoja tarvita pehmeiden "asioiden oppimiseksi". Oli selventävää, että Laru vertasi Opsissa olevia L-taitoja pehmeisiin ja aineiden S-taitoja koviin taitoihin. 

Opettajan tulisi itse luoda oppilaalle oppimiskokonaisuus ja ottaa siihen soveltuvat tvt-menetelmät. Käytännössä opettajilla ei vielä ole tarpeeksi tietoa uudista sovelluksista. Mistä niistä saisi tietoa. Toisaalta sovelluksia on niin älyttömän paljon. Millä ajalla niihin tutustutaan ja mistä löytää ne itselle/oppilaille parhaat?

Luennon lopuksi puhuttiin BYOD:sta. Itse olen myös sitä mieltä, että oppilaat voisivat ottaa omat laitteet mukaan oppimiseen. Tvt on tullut osaksi opiskelua, mutta laitteita ei kouluissa vielä ole eikä varmaan ole pitkään aikaan (onko koskaan?). 

1 kommentti:

  1. Laitteisiin: kyllä on! Aina valitetaan, että rahaa ei ole, mutta kyse on siitä, mihin rahat halutaan sijoittaa. Jospa jättäisi vaikka työkirjat pois, sillä rahalla ostaisi vähitellen tabletteja ja läppäreitä siirtyen sähköisiin oppimisympäristöihin?

    VastaaPoista