lauantai 3. lokakuuta 2015

Opettajien yhteistyötä monella tasolla

Viime  keskiviikkona koulupäivän jälkeen naapurikoulun opettaja tuli tuomaan koulullemme heijastimia. Vaihdettuamme normaalit kuulumiset aloimme keskustella opetukseen liittyvistä käytännöistä, opetussuunnitelmatyöstä, tähän kurssiin liittyvästä monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin liittyvästä tehtävästä ja monesta muusta ajankohtaisesta asiasta. Tällaisista epävirallista satunnaisista kohtaamisista jää useinkin tunne, että olisi hyvä tehdä enemmänkin yhteistyötä samaa luokkaa opettavien opettajien kanssa vaikkapa oman kunnan alueella. Pienellä koululla  ei ole välttämättä samaa luokkaa opettavia opettajia.

Toisaalta taas omalla pienellä koululla on paljon luontevaa yhteistyötä liittyen yhteisiin tapahtumiin, juhliin ja  projekteihin. Pienen yksikön etuja on mm. se, että kaikki opettajat tuntevat kaikki oppilaat, ja oppilaantuntemus lisääntyy yhteistyön kautta.

Teemme kunnassamme alueellista yhteistyötä naapurikuntien kanssa OPS-työryhmän merkeissä. Tämä on myöskin ollut erittäin antoisaa, antanut ideoita ja laajentanut perspektiiviä opetussuunnitelma-asioissa. Toivottavasti yhteistyö ja verkostoituminen jatkuu myös opetussuunnitelman valmistuttua.

Sosiaalinen media on avannut loistavan väylän valtakunnalliseeen ja kansainväliseen verkostoitumiseen. Erilaisissa opetukseen liittyvissä Facebook-ryhmissä ja Twitterissä käydään vilkasta keskustelua mm. uudesta oppimisesta ja tulevaisuudessa tarvittavista taidoista. Myös käytännön työhön saa paljon tukea ja vinkkejä kyseisistä ryhmistä ja esimerkiksi Pinterestistä.




10 kommenttia:

  1. Vaikka some perustuu vuorovaikutukseen, on kuitenkin hyvä, että jokainen saa olla mukana omalla intensiteetillä. Myös tällaiset verkkokoulutukset ovat parasta mahdollista verkostoitumista ja ideoiden vaihtamista.

    VastaaPoista
  2. Lean kanssa samaa mieltä. Tämä kurssi on tosi hyvä ideoiden vaihtamisen muoto ja erilaiset sosiaalisen median kanavat ovat myös aktiivisessa käytössä ja tuovat uutta lisää työhön.

    VastaaPoista
  3. Kollegiaalinen yhteistyö avaa uusia näkökulmia ja ideoiden vaihtaminen tuo erilaisia tulokulmia asioiden käsittelyyn. Aikaresurssin vähyydestä puhutaan paljon, ja some tuo yhden tukikeinon yhteistyön tekemiseen, se kun on aikaan ja paikkaan sitomatonta.

    VastaaPoista
  4. Itsekin kuulun useampaan someryhmään, joista saan hurjasti ideoita ja vinkkejä, vaikken keskusteluun osallistukaan. Mutta toisten ajatusten kuuleminen pitää yllä mukavaa kehitysvirettä ja somessa heitetyistä ajatuksista keskustellaan opehuoneessa innokkaasti muutamien kesken. Toivottavasti muutosvastarintaisetkin nappaavat näistä keskusteluista jotain :)

    VastaaPoista
  5. Pienillä paikkakunnilla olisi varmasti todella antoisaa, jos pystyttäisiin luomaan yhteyksiä samaa luokka-astetta opettavien opettajien välille. Näin saisi tukea , ideoita ja saisi jakaa ajatuksiaan samojen asioiden parissa työskentelevien kollegojen kanssa. Sosiaalinen media on myös yksi mukava tapa löytää vinkkejä ja ideoita sekä jakaa ajatuksia. Siellä ei aina edes huomaa tekevänsä töitä, kun vapaa-ajalla eksyy katselemaan erilaisia juttuja :)

    VastaaPoista
  6. Etäyhteistyökin onnistuu mainiosti, kun on tietotekniikka ja internetyhteys apuna. Videopalaveri tuo todentuntua paremmin kuin pelkkä paperiviestittely.

    VastaaPoista
  7. Etätyöhön ja verkkokokouksiin otettiin kiinnostavalla tavalla kantaa muutama päivä sitten: yhteistyö alkoi toden teolla vasta etätyössä:
    http://raulsoisalo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204353-etatyo-lisaa-yhteistyota-ja-parantaa-suhteita?ref=karuselli

    VastaaPoista
  8. Talla, yhteydenpito on kätevää esimerkiksi Facebook-ryhmän avulla (olettaen että osallistujat ovat Facebookissa). Olen samaa mieltä, että tällaisissa ryhmissä opiskelu ja ideointi ei tunnu työltä, mutta aikaa kyllä kuluu. :)

    VastaaPoista
  9. Sosiaalisesta mediasta on varmasti hyötyä opetuksessa. Kuitenkin isossa yläkoulussa yhteistyö, isot projektit, monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat haasteellisimpia toteuttaa kuin pienessä alakoulussa. Kovasti on töitä tiedossa...

    VastaaPoista
  10. Aikaan - tai aikapulaan - liittyen somen tarjoamat mahdollisuudet ovat varmasti hyviä myös työntekoa ajatellen. Itse esimerkiksi facebookiin kuulumattomana pidän näistä koulutuksista. Voin vaihtaa ajatuksia, saada ideoita, kuulla kehittämistyöstä muualla ja silti en ole aikaan tai paikkaan sidottu.

    VastaaPoista