tiistai 29. syyskuuta 2015

Opettajien yhteistyö

Istuimme viime perjantaina koulun jälkeen Mennään metsään-tiimimme kanssa opetustuntien jälkeen alas ja teimme näihin opintoihin liittyvää suunnitelmaa. Aikaa vierähti kahvikupposen ja karkkirasian voimalla useampi tunti, mutta jälkeenpäin mietittynä aika meni nopeasti, kun ideat lentelivät ja jatkojalostuivat. Kaikki olivat tyytyväisiä iltapäivän antiin ja kun flow oli päällä, teimme vahingossa suunnitelmaa jo pidemmälle kuin piti :)

Tuo iltapäivä muistutti taas siitä, miten mukavaa ja voimaannuttavaa on miettiä välillä asioita yhdessä. Pienessä koulussa voimme joustavasti pitkin viikkoa ja välituntisin pitää pieniä suunnittelupalavereita tarpeen mukaan, mutta ne vastaavat yleensä vain akuuttiin "hätään". Toisaalta joskus menee myös päiviä, että kollegaa ei ehdi nähdä kuin vilaukselta, jos päivä on oikein kiireinen. Tätä yhteissuunnittelua pitäisi mahduttaa arkeemme enemmän. Se auttaa jaksamaan. Lisäksi toisilta opettajilta oppii aina jotain uutta, jota voi omassa työssä hyödyntää. Vielä, kun saisimme koko kunnan kuukausittaiset opeporinat toimimaan.

Me olemme siinä onnellisessa asemassa, että pieneen kouluumme on sattunut opettajia, jotka ajattelevat asioista samalla tavalla. Ilot ja surut, joita arjessa kohtaamme, ovat meidän yhteisiä. Teemme paljon asioita kouluna, yhdessä. Toivottavasti oppilaatkin aistivat sen, että opettajien kemia ja yhteistyö toimii, ja voimme näin olla esimerkkinä oppilaillemme.

3 kommenttia:

  1. Samalla kun opitte uutta ja kehitätte itseänne, kehitätte myös koulun toimintakulttuuria laajemmin. On hienoa, että opettajien välinen yhteistyö on koulullanne mielekästä ja voimaannuttavaa, välillä jopa flow-tilaan vievää! Toimitte äärettömän tärkeänä esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä oppilaillenne, jatkakaa samaan malliin!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa idylliseltä! Oman lähimmän työparini kanssa etsimme molemmille sopivia suunnitteluaikoja kissojen ja koirien kanssa. Minulla opetus painottuu aamuihin ja työparilla iltapäiviin. Onneksi on pitkät välkät!

    VastaaPoista
  3. Se aika se aika ja ainainen kellon kanssa juokseminen! Paljonhan se riippuu, miten esim. yt-ajan käyttöä käytetään kouluissa hyödyksi. Ihanteellistahan se olisi, että yt-aikaa hyödynnetään näihin opettajien yhteistyöhön ja toki välillä voi hyödyntää jos aika sallii niin näitä pitkiä välitunteja. Jo leppoisan ajatusten vaihdon tuoksinassa saattaa tulla hyviä ideoita vaikkapa toimintamalleihin.

    VastaaPoista